Aralık Dişler gerçekten Sempatik ve Masum mu?

Sağlık 23.05.2025 - 16:12, Güncelleme: 23.05.2025 - 16:12
 

Aralık Dişler gerçekten Sempatik ve Masum mu?

Aralık dişleri, toplumda yaygın olsa da genellikle sempatik görünen ve önemsenmeyen bir sorun. Oysa durum çok başka. İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, dişler arasında özellikle ön bölgede görülen çöküntüleri ifade eden 'diastema'nın, aralıklı konuşma bozukluğundan çene eklemlerinde hastalıklarına kadar pek çok farklı verimin sebep olduğuna dikkat çekiyor.

En sık üst ön iki diş arasında görülen diastema; genetik faktörler, diş boyutlarındaki orantısızlıklar, çene genetik yapısı, zararlı ağız oluşumları, üst dudak bağı anomalileri ve çocukluk döneminde uzamış parmak emme gibi durumlar nedeniyle oluşabiliyor. Bazen diastema, altta yatan bir ortodontik sorun veya periodontal bağımsız dışavurumu da olabiliyor. Özellikle bölümlerin geniş olduğu vakalarda, bireylerin konuşmasında bozulmalar, bozulma fonksiyonunda aksaklıklar veya dişlerin yanlış konumlarına bağlı olarak çene bölgelerinde sorunlar görülebiliyor. Diastema sorunu olan vücutta kalacak nedenler ve olası etkiler açısından mutlaka bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi değiştirmeyi amaçlayan İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, sakinlerinin yalnızca estetik mi yoksa fonksiyonel bir sorun mu ortaya çıktığının belirlenmesinin ardından doğru tedaviyle başarılı sonuçların alındığının çiziyor.   Diastema Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavi sürecinin diastemanın nedeni, kişinin yaşı, çene ve diş yapısı ile estetik seçenekler göz önünde bulundurularak hareket ettirilirken; Ortodontik tedaviler (braket veya şeffaf plak kullanımı), kompozit rezin uygulamaları (bonding), porselen lamina gibi estetik çözümler ve bazı cerrahi müdahaleler arasında tedavi seçenekleri mevcuttur. Özellikle gelişimsel bireylerde tedavi için zamanlama en kritik noktadır.   İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, düzenli diş hekimi kontrollerinin yalnızca diastema gibi kolayca fark edilemediğini, fark edilmeden ilerleyebilecek birçok ağız ve diş sağlığının korunmasında de büyük önem taşıdığını söylüyor.   İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Hakkında: İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi, güçlü kadroyla diş hekimliğinin A'dan Z'ye tüm dallarında hizmet sunan, bilime katkıda bulunan ve genç akademisyenler yetiştiren büyük bir sağlık kompleksi. Tuzla'da 8.000 metrekarelik kapalı alana sahip Hastane, 5'i teşhis olmak üzere toplam 108 modern diş ünitesiyle hizmet sunmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi'nin uluslararası standartlarda tedavilerin gerçekleştirildiği bir diğer sağlık hastanesi ise Mecidiyeköy'de ve 2.500 metrekarelik kapalı alanda 31 diş ünitesine sahiptir. Her iki hastanede A sınıfı ameliyathaneler, 3D tomografi cihazları, diş lazer üniteleri, sterilizasyon üniteleri, müşahede ve gözlem odaları, laboratuvarlar, toplantı ve eğitim salonları mevcuttur.
Aralık dişleri, toplumda yaygın olsa da genellikle sempatik görünen ve önemsenmeyen bir sorun. Oysa durum çok başka. İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, dişler arasında özellikle ön bölgede görülen çöküntüleri ifade eden 'diastema'nın, aralıklı konuşma bozukluğundan çene eklemlerinde hastalıklarına kadar pek çok farklı verimin sebep olduğuna dikkat çekiyor.

En sık üst ön iki diş arasında görülen diastema; genetik faktörler, diş boyutlarındaki orantısızlıklar, çene genetik yapısı, zararlı ağız oluşumları, üst dudak bağı anomalileri ve çocukluk döneminde uzamış parmak emme gibi durumlar nedeniyle oluşabiliyor. Bazen diastema, altta yatan bir ortodontik sorun veya periodontal bağımsız dışavurumu da olabiliyor. Özellikle bölümlerin geniş olduğu vakalarda, bireylerin konuşmasında bozulmalar, bozulma fonksiyonunda aksaklıklar veya dişlerin yanlış konumlarına bağlı olarak çene bölgelerinde sorunlar görülebiliyor.

Diastema sorunu olan vücutta kalacak nedenler ve olası etkiler açısından mutlaka bir diş hekimi tarafından değerlendirilmesi değiştirmeyi amaçlayan İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, sakinlerinin yalnızca estetik mi yoksa fonksiyonel bir sorun mu ortaya çıktığının belirlenmesinin ardından doğru tedaviyle başarılı sonuçların alındığının çiziyor.

 

Diastema Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi sürecinin diastemanın nedeni, kişinin yaşı, çene ve diş yapısı ile estetik seçenekler göz önünde bulundurularak hareket ettirilirken; Ortodontik tedaviler (braket veya şeffaf plak kullanımı), kompozit rezin uygulamaları (bonding), porselen lamina gibi estetik çözümler ve bazı cerrahi müdahaleler arasında tedavi seçenekleri mevcuttur. Özellikle gelişimsel bireylerde tedavi için zamanlama en kritik noktadır.

 

İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Işıl Doğruer, düzenli diş hekimi kontrollerinin yalnızca diastema gibi kolayca fark edilemediğini, fark edilmeden ilerleyebilecek birçok ağız ve diş sağlığının korunmasında de büyük önem taşıdığını söylüyor.

 

İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Hakkında:

İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi, güçlü kadroyla diş hekimliğinin A'dan Z'ye tüm dallarında hizmet sunan, bilime katkıda bulunan ve genç akademisyenler yetiştiren büyük bir sağlık kompleksi. Tuzla'da 8.000 metrekarelik kapalı alana sahip Hastane, 5'i teşhis olmak üzere toplam 108 modern diş ünitesiyle hizmet sunmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi'nin uluslararası standartlarda tedavilerin gerçekleştirildiği bir diğer sağlık hastanesi ise Mecidiyeköy'de ve 2.500 metrekarelik kapalı alanda 31 diş ünitesine sahiptir. Her iki hastanede A sınıfı ameliyathaneler, 3D tomografi cihazları, diş lazer üniteleri, sterilizasyon üniteleri, müşahede ve gözlem odaları, laboratuvarlar, toplantı ve eğitim salonları mevcuttur.

İstanbul HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve izmir35haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.