Kanserli hastaların tatilde dikkat edilmesi gereken 9 madde

Sağlık 02.06.2025 - 12:34, Güncelleme: 02.06.2025 - 12:34
 

Kanserli hastaların tatilde dikkat edilmesi gereken 9 madde

Kanser vakalarının dünya genelinde giderek büyümesiyle, halk arasında doğru bilinen yanlışlar da hızla artış gösteriyor. Kanser hastalarının evden çıkmaması gerekenlerin büyük bir yanlış olduğunu dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr.

İş hayatına dönmeme ya da tatile çıkma gibi anlaşmazlıklar konusunda, hastaların hekimlerine danışarak hareket etmeleri gerekiyor. Kemoterapinin yan etki profilinin, verilişin ya da kişideki ek olarak sağlığın hekimin iyileşmesini sağlayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof.   Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Yıldırım, kanserli sorunların tatilde her şeyin yolunda gitmesi için 9 öneride bulundu:   Tatil için gidilen yerden uzak bir yer ise arabayı kullanmamalı. Beyin ödemi riski, ciddi nefes darlığı ya da derin anemisi olanlar uçakla seyahatten uzak durmalı. Tatilden çıkmadan önce listeleme yaparak düzenli olarak kullandığınız ya da ağrı, perakende ve ishal gibi acil kapasiteye ihtiyaç duyabileceğiniz destek hizmetleri yanınıza vücudunuzun emin olun. Düzenli ilaçlarınızı tatil boyunca aksatmadan çalışmaya özen gösterin. Yürüteç, oksijen tüpü, kolostomi torbaları gibi kullandığınızda bunları da tatilinizde eksik etmeyin. Yemeğinizin mutfakların hijyenik olmasına dikkat edin. Açıkta bekletilmemiş ve günlük taze kaynatılmış yemekler tercih edin, çiğ balık veya deniz ürünü içeren gıdalardan uzak durun. Sokaklarda sunulan dondurma gibi paketsiz yiyeceklerden, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden kaçının. Suyu bile sadece kapalı şişelerden için. Gideceğiniz yerin sıcaklık değerleri yüksekse mutlaka şapka, gözlük, güneş koruyucu kullanın ve 11.00 ile 15.00 saatleri arasında gölgede kalmaya dikkat edin. Kanser tedavileri nedeniyle hassaslaşan kirleticilerin güneşe karşı çıkışı. Radyoterapi alınan bölgeleri özellikle kapatın. Bazı modellerin güneşe maruz kaldığında cilt hasarlarına yol açabileceğini unutmayın. Kontamin sulardan birçok şekerlemenin bulaşabileceği için denize ya da havuza girerken suya yutmaya çok dikkat edin.
Kanser vakalarının dünya genelinde giderek büyümesiyle, halk arasında doğru bilinen yanlışlar da hızla artış gösteriyor. Kanser hastalarının evden çıkmaması gerekenlerin büyük bir yanlış olduğunu dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr.

İş hayatına dönmeme ya da tatile çıkma gibi anlaşmazlıklar konusunda, hastaların hekimlerine danışarak hareket etmeleri gerekiyor. Kemoterapinin yan etki profilinin, verilişin ya da kişideki ek olarak sağlığın hekimin iyileşmesini sağlayan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof.

 

Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Yıldırım, kanserli sorunların tatilde her şeyin yolunda gitmesi için 9 öneride bulundu:

 

  1. Tatil için gidilen yerden uzak bir yer ise arabayı kullanmamalı. Beyin ödemi riski, ciddi nefes darlığı ya da derin anemisi olanlar uçakla seyahatten uzak durmalı.
  2. Tatilden çıkmadan önce listeleme yaparak düzenli olarak kullandığınız ya da ağrı, perakende ve ishal gibi acil kapasiteye ihtiyaç duyabileceğiniz destek hizmetleri yanınıza vücudunuzun emin olun. Düzenli ilaçlarınızı tatil boyunca aksatmadan çalışmaya özen gösterin.
  3. Yürüteç, oksijen tüpü, kolostomi torbaları gibi kullandığınızda bunları da tatilinizde eksik etmeyin.
  4. Yemeğinizin mutfakların hijyenik olmasına dikkat edin.
  5. Açıkta bekletilmemiş ve günlük taze kaynatılmış yemekler tercih edin, çiğ balık veya deniz ürünü içeren gıdalardan uzak durun.
  6. Sokaklarda sunulan dondurma gibi paketsiz yiyeceklerden, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden kaçının. Suyu bile sadece kapalı şişelerden için.
  7. Gideceğiniz yerin sıcaklık değerleri yüksekse mutlaka şapka, gözlük, güneş koruyucu kullanın ve 11.00 ile 15.00 saatleri arasında gölgede kalmaya dikkat edin.
  8. Kanser tedavileri nedeniyle hassaslaşan kirleticilerin güneşe karşı çıkışı. Radyoterapi alınan bölgeleri özellikle kapatın. Bazı modellerin güneşe maruz kaldığında cilt hasarlarına yol açabileceğini unutmayın.
  9. Kontamin sulardan birçok şekerlemenin bulaşabileceği için denize ya da havuza girerken suya yutmaya çok dikkat edin.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve izmir35haber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.