Prof.Dr.Nevzat Tarhan: Matematikle nörobilimin nikâhı insanlığa pek çok şeyi değiştirecek
Prof.Dr.Nevzat Tarhan: Matematikle nörobilimin nikâhı insanlığa pek çok şeyi değiştirecek
Üsküdar Üniversitesi'nce bu yıl "Dijital Terapötikler" ana temasıyla düzenlenen 3. Nörobilim ve Teknolojileri Kongresi, Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumu'nda faaliyet gösteriyor. Nörobilim ve geçiş kesişmesi en son gelişmelerin ele alındığı bildiri,alanındaki uzman isimleri bir araya getirildi.
Üsküdar Üniversitesi'nce bu yıl "Dijital Terapötikler" ana temasıyla düzenlenen 3. Nörobilim ve Teknolojileri Kongresi, Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumu'nda faaliyet gösteriyor. Nörobilim ve geçiş kesişmesi en son gelişmelerin ele alındığı bildiri,alanındaki uzman isimleri bir araya getirildi.
3. Nörobilim ve Teknolojileri Kongresi "Dijital Terapötikler" temasıyla yapıldı.
"Dijital Terapötikler" 3. Nörobilim ve Teknolojileri Kongresinde, nörobilim ve teknolojik kesişmeler ve son gelişmeler ele alındı. Yapay zekanın en büyük faydalarından birinin "dijital terapötikler" olduğunu vurgulayan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Kişiye özel dijital oyunlar, yazılımlar geliştiriyoruz. Kişi, yapay zekayı kullanarak kendi kendini tedavi ediyor." dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel: "DTx, tıbbi bir bozukluk veya hastalığı önleme, iyileştirme veya tedavi için yazılım tarafından yönlendirilen, kanıta dayalı terapötik müdahalelerdir."
Üsküdar Üniversitesi'nce bu yıl "Dijital Terapötikler" ana temasıyla düzenlenen 3. Nörobilim ve Teknolojileri Kongresi, Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumu'nda faaliyet gösteriyor. Nörobilim ve geçiş kesişmesi en son gelişmelerin ele alındığı bildiri,alanındaki uzman isimleri bir araya getirildi.
Yapay zeka devrimi…
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, NPİSTANBUL Yönetim Kurulu ve Psikiyatrist Prof.Dr.
Tarhan, "İnsan Beyin Projesi bir büyük devrimin habercisi olabilir inkar ediliyordu ve gerçekten de bir devrim yaptı. O devrimin adı da yapay zeka oldu." tasarruf kullanıldı.
İnsan beyninin kapsamlı programı
İnsan beyninin sürdürülebildiği şekilde nasıl modellenebildiği, simüle edilebildiği ve bu bilgilerle ilgili bilgilerin ve bilgilerin nasıl işe yarayacağına dair teorik temelleri paylaşan Prof. Dr.
EEG (Elektroensefalografi) sistemlerine değinen Prof. Dr. Tarhan, beyindeki sinyal kayıtlarının, elektrikteki gelişmelerin ve nöroelektrofizyolojik değişimlerin hangi hastalıkla, hangi fonksiyonla ve hangi beyin ağıyla (ağ) ilgili kayıtların artık klinik pratikte belirlenebildiğini söyledi.
Beyinde hangi fonksiyonun bozulduğu bazı programlarla incelenebiliyor
Prof. dedi.
2022 Nobel Ödülü'nün "Kuantum Dolanıklık" fiziğinin insan beynini açıkladığını ve patolojinin mantıksal (fazi mantıksal) gibi zekanın gerçekleştirilmesini sağladığını gösteren bilimin, insan beynini ve yapay zekayı anlama yolunda yeni bir dönemde fizik işaretleyerek Prof. Dr.
Tarhan, kuantum fiziğinin potansiyelinin potansiyel olduğunu ve bu yaklaşımın insan beynini anlamada kritik rol oynadığını ifade ederek, "İhtimal hesaplarını yapabilme, insan beynini kopmamızı kolaylaştırdı. Olasılığın parıltısı, 1960'lı yıllarda Azerbaycanlı bir bilim insanı tarafından bulunan 'bulanık' ile mümkün oldu. Bu gelişmeyle, 'Düşündüğümüz zamanımızda neler oluyor?' bunların tazminatı bulundu." dedi.
Yapay zekanın temeli nasıl oluştu?
2024'te yapay sinir ağları ve makine kullanımını mümkün kılan temel tedavi ve icatlar için verilen Nobel Ödülü'nün fizikçilerine değil, genetikçi Hatfield ve kognitif psikolog Hinton'a verildiğini hatırlatan Prof. Dr. dedi.
Tarhan, "Yapay zeka insanlığı alt üst edecek şeyleri ortaya çıkaracak. Tehdit boyutu da var, fırsat boyutu da. Fırsat boyutuna odaklanacak hayatımızı kolaylaştıracak." tasarruf kullanıldı.
Zekanın en büyük faydalarından birinin "dijital terapötikler" olduğunu vurgulayan Prof. Dr. diye konuştu.
Matematikle nörobilimin birleşmesi, insanlıkta pek çok şeyi değiştirecek gibi görünüyor
1920'li yıllarda matematiğin mantıksal birleşerek bilgisayarın ortaya çıkışına zemin hazırladığını hatırlatan Prof. Dr. Tarhan, "Matematikle nörobilimin nikâhı, birleşmesi, insanlıkta birçok değişecek gibi görünüyor." ifadesinde bulundu.
Ayna değişimlerinin önemine dikkat çeken Prof. Gelecekte, kişinin özel dijital terapötiklerle elektrik dopaminerjik bölgelerinin aktive edilebileceği veya RF (radyo frekans) dalgalarıyla amigdalanın çalıştırılabileceğini söyleyen Prof. Dr. şeklinde konuştu.
Tarhan, insan beyninin de bir bilgisayar gibi hem donanıma (hücreler) hem de yazılıma sahip olduğunu dile getirerek, "Dijital terapötik, bu yazılımı değiştirmeyi. Nasıl ki bir bilgisayarın çalıştırma sistemi ve sistem dosyaları varsa, insan beyninde benzer yapılar mevcut. Zaman bu 'yazılımda' hatalar çıkabilir. Dijital terapötikler, bu düzeltebilir." tasarruf kullanıldı.
Dijital terapötiklerin arkasında ciddi keşifler var
Kongrenin ilk konuşmasında konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, "Derin ve Öğrenme Terapötikler: Psikiyatrik Hastalıklara Yenilikçi Yaklaşımlar" başlıklı sunumunda, dijital terapötiklerin yeni bir kavramlaştırılmasına rağmen, ciddi ifadelerle, tedavi uygulamaları ve sonuçları dijital olarak elde edildi.
Prof. dedi.
Dijital terapötikler VR destekli, mobil veya web tabanlı yapılabilir
Dijital terapötiklerin VR destekli, mobil veya web tabanlı olduğunu Prof. Dr.
"Dijital terapötiklerin son zamanlarda bu kadar patlamasının temel nedeni, gürültülü bir veri üretimi ve bu veri kaybının çok arttığıdır. Yüksek kaliteli veriler topluyoruz. MR veya EEG gibi cihazların da toplama verileri arttı. Bu yüksek performansa sahip dataların patlaması, bizi DTx jenerasyonuna yükseltti." şeklinde konuşan Prof. Dr. Türker Tekin Ergüzel, yapay zeka ve makine geliştirilebilirinin bu alanın önemine de değindi.
'Derin Öğrenme' nesilleriyle yeni bir nesile geçtik!
Prof. Dr. Ergüzel, "Makine öğrenme eski yüzeysel olarak kullanıldı. Ancak son 8-9 yılda yapay sinir ağları ve 'derin öğrenme' (derin öğrenme) ışınlarıyla yeni bir jenerasyona geçtik. Eskiden kalanların anlamlı değişimleri aranırken, artık akıllı sistemler ve yapay sinir ağları sayesinde daha kesin ve kişiye özel çözümler üretebiliyoruz." diye konuştu.
DTx'ler psikiyatri hastalarında daha yaygın kullanılıyor!
Psikiyatride dijitalleşmenin bir ihtiyacının olduğu ve artan hasta sayısıyla birlikte paranın serbest bırakıldığının de arttığını ifade eden Prof. Dr. ifadesinde bulundu.
Prof. Dr. Ergüzel, dijital terapötiklerin stres, anksiyete, şiddet, uyku bozuklukları, davranış sorunları, kronik ağrı ve kognitif bozukluklar gibi alanlarda öne çıkan uygulamalarla dağılımı dile getirilmesiyle, "Listelediğim uygulamalar, en çok yaygın olarak kullanılanların yaklaşık yüzde 5'lik kısmı oluşur. Bunun görünmeyen bir yüzde 95'lik kısmı daha var." dedi.
Psikiyatrinin hasta yükü DTx'lerin bu alanda yaygın kullanıma sunulmasını sağlıyor
2023 yılında yapılan bir çalışmaya göre, 317 klinik DTx uygulamasına ilişkin sonuçların incelendiği Prof. Dr. diye ekledi.
Prof. Dr. Ergüzel, Üsküdar Üniversitesi'nin özel sektör iş birliğiyle TÜBİTAK'tan bütçeyle yüksek önemli bir DTx projesi yürüttüğünü de duyurarak, özellikle yapay zeka ve VR alanında deneyimlerle hastanede patlayan bir çözüm iyileştirmeyi amaçladığını söyledi.
Geleceğe bakış açısından en kritik konuya adaptif öğrenme ve duygusal zeka ile bütünleşme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ergüzel, bu alanlardaki eksikliklerin giderilmesiyle dijital terapötiklerin daha da etkili hale geldiğini ifade etti.
Kongrede dijital terapötikler ele alındı
Kongrede daha sonra NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin "Demans Hastalarında Dijital Sağlık Uygulamaları", NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Onur Noyan "Bağımlılıkta Dijital Terapötikler", NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi "Bipolar Bozukluk ve Depresyonda Dijital Terapötikler", NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın "Dijital Terapötiklerin Psikoterapide Güncel Kullanımları" sunumu gerçekleştirdi.
Kongrede ikinci oturumda ise Dr. Öğr. Üyesi Bernis Sütçübaşı "Nörogörüntüleme ile Duygusal Dünyanın İncelenmesi", Yazılım Mühendisi Ümit Küpeli "Voctor Health" projesi hakkında bilgi verdi. Dr. Üyesi Mehmet Kaan İldiz "Nöropsikiyatride Sanal Gerçeklik Uygulamaları"nı Anlatırken, Uzm. Psk. Shams Farhad "NP modeli: EEG sinyal işlemesi-Bağımsız bileşenler" konusunu ele aldı. Uzm. Müh. Sahar Taghizadeh Makouei ise "NP Model: Klinik Karar Destek Sistemleri" üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
Toplu fotoğraf çekimi yapıldı
Kongrede daha sonra Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Nörobilim Kadınları Derneği Kurucu Başkanı Hande Koşalay'a teşekkür belgesi verdi.
Daha sonra toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirin. Doi numarası: https://doi.org/10.32739/uha.id.61953
İstanbul HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.